De Franse president François Hollande dringt er volgens de Financial Times bij de Britse premier Theresa May op aan haast te maken met de officiële aankondiging van de Brexit.
May is van plan in maart volgend jaar artikel 50 in werking te stellen – de formele aankondiging van Groot-Brittannië dat het van plan is de EU te verlaten en daarmee de onderhandelingsperiode van twee jaar te starten. Dat is maar een maand voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.
Hollande zet op de EU-top van vandaag druk op May om daar al dichter na Kerstmis mee te beginnen of nog eerder.
Dat is omdat Hollande verwacht opnieuw voor het presidentschap te gaan, ondanks dat hij de minst populaire leider in de Franse geschiedenis is.
Het wordt moeilijk voor Hollande om bindende onderhandelingen op EU-niveau te voeren, terwijl hij midden in het onzekere proces van herverkiezing zit – hij zal bezorgd zijn om toezeggingen te doen die zijn kansen verkleinen.
Het probleem met de voorgenomen planning van May is dat als ze eenmaal de formele brief verstuurt die artikel 50 in werking stelt het nog weken of zelfs maanden duurt voordat er ook maar een tijdschema is voor de onderhandelingen. Als ze dat in maart doet starten de onderhandelingen midden in de Franse presidentsverkiezingen, die op 23 april beginnen.
Duitsland zal een eerdere start van de formele onderhandelingen ook van harte verwelkomen, gezien de grote onzekerheid die om de huidige situatie hangt. Een Duitse diplomaat zegt tegen de Financial Times dat "een snelle start van de onderhandelingen" welkom zou zijn.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal met haar eigen herverkiezing te maken krijgen in september, waarmee de timing van May met artikel 50 ook voor haar ingewikkeld kan worden.
Hoe dan ook zullen de onderhandelingen over Brexit erg moeilijk worden voor de Britten. Veel landen, waaronder Frankrijk, willen een harde lijn tegen Groot-Brittannië met zo min mogelijk concessies om ander landen af te schrikken om de EU te verlaten.
May stelt de officiële start van het proces uit, omdat ze zekerheden wil over een gunstige deal met Europa - May denkt dat de Britten toegestaan kan worden de immigratie in te dammen, terwijl ze nog altijd wel een erg gunstuig handelsakkoord met de unie kunnen behouden.
Maar Hollande zei afgelopen maand dat "er een dreiging moet zijn, een risico en een prijs" als Groot-Brittannië uittreedt.